ВСС даде още месец на Комисията за Нотариуса

Съдия Цариградска дава информация за наказателното производство, свързано със заплахите срещу нея

Новини
17:08 - 08 Октомври 2024
2712
ВСС даде още месец на Комисията за Нотариуса

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължи с един месец срока за дейността на Временната комисия за проверка съпричастността на съдии по случая "Мартин Божанов - Нотариуса". Това съобщиха на сайта на ВСС.

Срокът на работа на комисията за Нотариуса ще продължи до 31 октомври.

От ВСС припомнят, че комисията беше създадена с решение на колегията през февруари 2024 г., като през юни с решение срокът на работа на временната комисия беше продължен до 30 септември, като голяма част от него съвпадна със съдебната ваканция, което възпрепятства провеждането на редовни заседания и осъществяването на дейностите, за които е създадена.

Предстои и изслушване на доклади от членове на Временната комисия във връзка с проучвания по конкретни дела и преписки.

Също така ВСС съобщи, че ще отправи покана до Владислава Цариградска - съдия в Окръжен съд - Плевен, да представи информация за развитието на наказателното производство, свързано с отправените към нея заплахи, и поискания достъп до материалите по него.

Съдийската колегия прие за сведение искане от 20 август на съдия Цариградска до наблюдаващия прокурор по ДП № 124/2024 г. по описа на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към Министерство на вътрешните работи, с копие до Съдийската колегия.

Припомняме, че беше създадена и парламентарна временна комисия за Мартин Божанов - Нотариуса, след като, след убийството му в началото на 2024 година, се разбра влиянието му в съдебната система. 

Парламентарната комисия за Нотариуса съществуваше по време на 49-ото и 50-ото НС, като комисията през 50-ото Народно събрание включи в дейността си и установяването на всички факти и обстоятелства около групата на изчезналия Петьо Петров - Еврото.