ВСС измести старта на процедурата за избор на шеф на ВАС след номинациите за главен прокурор

Новини
14:36 - 01 Октомври 2024
1222
ВСС измести старта на процедурата за избор на шеф на ВАС след номинациите за главен прокурор

Процедурата за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС) да бъде открита не на 3 октомври, а на 17 октомври, след като приключат номинациите за главен прокурор.

Това реши днес Съдийската колегия, която разгледа предложението на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) процедурата за избор на шеф на ВАС да бъде открита този четвъртък от Пленума на ВСС, като съответно на следващите четири заседания – на 10-и, на 17-ти, на 24-ти и на 31 октомври да се издигат кандидатури, а изборът да се проведе на 13 февруари (виж още тук).

Председателят на ВАС Георги Чолаков обаче предложи да се изчака да приключат номинациите за главен прокурор, което ще стане на 10 октомври и едва тогава да се пристъпи към процедурата за шеф на ВАС.

Становището му беше споделено от деветима членове на колегията, трима гласуваха против. Това са шефката на ВКС Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска, които изложиха принципни съображения по въпроса защо този състав на ВСС не трябва да прави тези избори при възобновяване на процедурата за главен прокурор (виж още тук).

Ако процедурата за избор на шеф на ВАС бъде открита на 17 октомври, номинации ще се правят на 24 и 31 октомври, както и на 7 и 14 ноември, т.е. на практика кандидатите ще станат ясни след парламентарните избори.

Кога ще е самото изслушване и гласуването, ще стане известно, след като КАК изготви нов времеви график за процедурата.

Според Закона за съдебната власт предложения за председател на ВАС може да правят поне трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието и Пленумът на Върховния административен съд. За да има избран, са необходими 17 гласа.

Мандатът на настоящия председател на ВАС Георги Чолаков изтича на 22 ноември. Това означава, че след тази дата и до избора на негов наследник, ВСС ще трябва да определи изпълняващ функциите председател на съда.