ВСС изслушва Сарафов за натиска на Гешев върху кадровици

Калина Чапкънова получила две призовки, че трябва да се яви във ВКП

Актуални новини
11:30 - 06 Юли 2023
1794
ВСС изслушва Сарафов за натиска на Гешев върху кадровици

ВСС изслушва и.д. главния прокурор Борислав Сарафов по въпроса оказван ли е натиск върху кадровиците, които внесоха искане за освобождаването на Иван Гешев.

В началото на дебата Огнян Дамянов обасни, че след брифинга на Гешев, на който той скъса оставката си, е образувана лична проверка от прокурор във ВКП. Въз основа на тази проверка той получил призовка.

Огнян Дамянов щял да попита Сарафов дали в дирекцията "Публична комуникация" работят 16-17 човека и вярно ли е, че се изпращали материали в определени сайтове, а после въз основа на техните публикации, прокуратурата се е самосезирала и е започвала проверка. "Чувал съм, че е имало такава практика последния месец", каза Дамянов.

Калина Чапкънова получила две призовки, че трябва да се яви във ВКП, но после и се обадил прокурор и казал, че е отпаднала необходимостта да се явява. Тя била изненадана, че прокурор от ВКП правел проверка. Тя потърсила на сайта дали има акт на главния прокурор, че той е наредил да се правят такива проверки от ВКП. 

Дамянов каза още, че е получил 3 пропуснати повиквания от бившия главен прокурор. Преценил, че няма какво да си каже с него и не го потърсил. После се видял с него в кафенето на ВСС. Той увери, че Гешев не му е оказвал натиск. 

Калина Чапкънова също разкри, че има пропуснати повиквания от бившия обвинител №1, на които тя не е отговорила. 

Очаквайте подробности!