ВСС към президента: Вие сте на ход! (ОБНОВЕНА)

Не знам дали ще бъда главен прокурор, процедурата ще приключи, когато президентът издаде указ, коментира Иван Гешев

Политика
20:38 - 24 Октомври 2019 (обновена)
4264
ВСС към президента: Вие сте на ход! (ОБНОВЕНА)

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев обяви официално в 20,30 ч. днес, че Иван Гешев е избран за главен прокурор след 10-часов маратон с 20 гласа "за" и четирима против. Магдалинчев добави, че утре решението ще бъде изпратено на президента Румен Радев за издаване евентуално на указ за назначаването на новия обвинител номер 1.

И Магдалинчев, и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров уточниха, че няма срок, в който държавният глава е длъжен да издаде съответния указ. Както е известно Конституцията позволява на президента, ако прецени, да отклони избора и да не подпише указ. Ако обаче ВСС повторно избере същия кандидат, президентът няма право да връща повече предложението.

На няколко пъти по време на пресконференцията тази вечер Боян Магдалинчев, Сотир Цацаров и новоизбраният главен прокурор Иван Гешев уточниха, че процедурата по избора на обвинител номер 1 все още не е приключила. Самият Гешев изрази надежда, че президентът няма да се подаде на външен натиск при взимането на своето решение дали да подпише или да не подпише указа.

Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск, заяви Гешев.

"Незабавното изпращане на решението на Пленума на ВСС за главен прокурор на държавния глава не го ангажира със срок", обясни Сотир Цацаров. "Незабавното изпращане на решението е разпоредба от Закона за съдебната власт. То не ангажира президента на републиката със срок. То е задължение на ВСС още утре да изпрати решението си на г-н Радев", посочи Цацаров. На въпрос как неговата професионална кариера ще продължи оттук нататък, Цацаров отговори: "Първо, смисълът на живота не е един мандат." Цацаров посочи, че животът продължава и след мандата. "Ще живея", каза той.

Членът на прокурорската колегия Даниела Машева обяви, че при евентуално връщане на кандидатурата на Иван Гешев те отново ще го подкрепят.

Във връзка с протестите, които съпътстват избора му на главен прокурор, и в отговор на въпрос дали му харесва лозунга "Гешев - шериф", новоизбраният обвинител №1 отговори: "Дали ми харесва или не ми харесва, е въпрос на лично усещане. Това са неща, които обективно се случват. Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят. Нямам никакви отношения с тях", посочи още Гешев. Той добави, че няма отношение и с тези, които са срещу него. По думите му единствената разграничителна линия е дали спазваш закона или не. "Всеки има право на мнение".

"Аз не знам дали ще бъда главен прокурор", коментира Гешев и обясни, че процедурата не е приключила.

За изслушването си Гешев каза следното: "Аз благодаря на съдия Шекерджиев за коректното и искрено мнение. Аз не споделям неговите аргументи, не смятам, че е прав, но уважавам неговото становище, той спомена и други колеги съдии, които споделят това становище, и ще се постарая да го опровергая и да докажа, че е извършил правилна преценка. Не уважавам мнението на един друг съдия, който не се аргументира. Той прочете предварително написана реч без да вдигне глава от листовете. Отделно, че не вдигна глава от листовете. Това означава едно, че това е предварително подготвено и изслушването за него няма никакво значение. Това за мен не е признак на безпристрастност", посочи още Гешев, коментирайки председателя на ВКС Лозан Панов.

Новоизбраният главен прокурор отговаряше повече от 6 часа на въпросите на членовете на ВСС. Останалите четири часа преминаха в изказвания и дебати. На първата си среща с медиите след гласуването Иван Гешев призна, че се чувства изморен.