ВСС няма да маха главния прокурор по искане на Лозан Панов

14 магистрати подкрепиха Иван Гешев

Политика
13:03 - 08 Октомври 2020
1819
ВСС няма да маха главния прокурор по искане на Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд, който традиционно е повече от пасивен по важните за съдебната система проблеми, отново се активира по команда на Съюза на съдиите (ССБ) в България. И този път въпросът, който бе поставен от политизираната съсловна организация, касаеше кампанията по дискредитиране на държавното обвинение – в случая срещу главния прокурор Иван Гешев, пише "Правен Свят".
 
Миналата седмица ССБ поиска Пленумът на Висшия съдебен съвет да се саморазправи с Гешев, като инициира процедура по отстраняването му от длъжност. Този четвъртък Панов беше предложил въпросът да бъде разгледан като извънредна точка в дневния ред. Причините за това обаче не станаха ясни, тъй като по закон съсловните организации нямат правомощие да инициират отстраняване на магистрати. Опитът не се увенча с успех, а кадровиците ясно дадоха отговор, че нямат никакви намерения да отстраняват Гешев от длъжност.
 
„Безспорно е, че, за да се инициира отстраняване на главния прокурор, има разписана процедура в закона. Очевидно е, колеги, че ние не сме в рамките на такава процедура. Струва ми се обаче, че обръщенията на ССБ и Асоциацията на прокуратурата се съдържат въпроси, които следва да бъдат дискутирани и ние следва да изразим позицията си по тях. Разбира се без да засягаме конкретни производства. Очертаните проблеми и в обръщението на съдиите, и в становището са важни и ние не можем да ги подминем с мълчание, още повече след като те предизвикват реакция и в обществото, и в европейските институции“, посочи Цветинка Пашкунова.
 
„Аз също смятам, че няма пречка да обсъждаме дейността на прокуратурата – нямам против. Искането обаче е за отстраняване на главния прокурор, но е ясно, че ние  изобщо не сме в тази процедура. Искам да попитам вносителя – какво точно искате да направим, за да знам как да гласувам“, попита Шекерджиев.
 
С 14 гласа „против“ на 4 „за“ Пленумът отказа на Панов.
 
След ясната заявка от страна на ВСС, че няма да "уволнява" Гешев, председателят на ВКС се опита да инициира поне неговото публично порицаване. След последвали допълнителни дебати по темата ВСС все пак прие да обсъди част от изложените от ССБ обвинения срещу Гешев на заседанието си на 22 октомври, в едно с изводите от доклада за върховенството на закона в България.