ВСС отложи назначенията на магистрати заради мораториума

Редица съдилища остават със старите си ръководители

Новини
14:05 - 27 Април 2021
1572
ВСС отложи назначенията на магистрати заради мораториума

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи всички избори за административни ръководители на съдилища и няколко назначения на магистрати заради мораториума върху действията на държавните органи, приет с решение на парламента миналата седмица.

Както вече стана ясно той засяга и съдебната власт, защото гласи, че по време на действието му, което е до гласуването на ново правителство или до служебно, се ограничават избори или назначения на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗКПКОНПИ).

Според т. 7 това са и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС), главният прокурор, техните заместници, административните ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС,  съдиите, прокурорите и следователите.

В началото на заседанието шефът на ВАС Георги Чолаков посочи, че насрочените избори на председатели на съдилища трябва да бъдат отложени.

Той добави, че Конституционният съд (КС) вече е имал възможност през 2014 г. да се произнесе във връзка с наложени от парламента мораториуми и е заявявал, че Народното събрание не може да посяга върху правомощия на други власти. На същото мнение беше и Цветинка Пашкунова.

Вероника Имова, която първоначално е застъпвала виждането, че изборите и назначенията трябва да бъдат спрени, обяви, че оттегля предложението си за спиране, защото Съдийската колегия на ВСС не е в хипотезата на чл. 54, т. 3 от Административнопроцесуалния кодекс. Това е така, защото Конституционният съд все още не се е произнесъл по допустимостта на искането на ГЕРБ за обявяване на мораториума за противоконституционен.

Този текст, който е императивен, казва, че щом има дело пред КС действиято по оспорвания текст се спират.

Така колегията отложи изборите за председатели на районните съдилища в Нова Загора, Омуртаг и Самоков, както и няколко назначения на магистрати във ВАС. 

Отложено беше още преназначаването на Пламен Панайотов от зам.-шеф на спецсъда в Административния съд в София, както и назначаването на Пенка Велинова на негово място.

Настоящия и.ф. председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин също не може да бъде преназначен в Софийския апелативен съд (САС).

Това пък става причина новоизбраният шеф на Военно-апелативния съд Румен Петков да не може да встъпи в длъжност. 

Шефът на ВАС Георги Чолаков обясни, че Петков е назначен преди мораториума и решението е влязло в сила.

"Той е във фаза само за встъпване в длъжност. Но там е Димитър Фикиин, когото трябва да преназначим в САС, което пък не може да направим днес. Петков трябва да депозира пред председателя на ВКС заявление за встъпване, но да бъде посочено, че поради обективни причини това не може да стане сега. Така той няма да изпадне в невъзможност да встъпи“, допълни Чолаков.

Утре Прокурорската колегия на ВСС в чийто дневен ред има избор на административен ръководител на районната прокуратура в Елин Пелин, също трябва да го отложи.