ВСС отсвири Янаки Стоилов, няма да освобождава Гешев

Политика
16:28 - 22 Юли 2021
3882
ВСС отсвири Янаки Стоилов, няма да освобождава Гешев

ВСС определи за недопустимо и остави без разглеждане внесеното от служебния правосъден министър Янаки Стоилов искане за отстраняване на главния прокурор. 12 от членовете гласуваха за това решение, 8 бяха против, а самият Гешев не участва в гласуването. 

"Решението е прието", каза Янаки Стоилов, който води заседанието и също не гласува. С това дискусията приключи след 7 часа спорове по допустимостта на предложението на Янаки Стоилов.

То бе внесено поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от служебния министър на вътрешните работи.

Магистратите решиха да гласуват по предложение формулирано по следния начин:

„Оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието на Република България за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев“.

За стартиране на процедурата по отстраняване на главния прокурор е необходимо 17 от членовете на ВСС да гласуват със „за“. Окончателното решение за отстраняване на главния прокурор може да бъде взето от държавния глава.