ВСС пред Lupa.bg: Не знаем защо съдия Миталов е активен адвокат в "Дакси"

Законът за съдебната власт забранява категорично съдия да има адвокатска фирма

Новини
13:45 - 07 Февруари 2020
3613
ВСС пред Lupa.bg: Не знаем защо съдия Миталов е активен адвокат в "Дакси"

От Висшият съдебен съвет не знаят защо в базата на информационната система "Дакси" скандалният напоследък Андон Миталов, който получи черен печат от САЩ, има активна фирма. Според тях той е заличил адвокатската си дейност още през далечната 2014 година. 

"Във Висшия съдебен съвет не е постъпвала информация за активна адвокатска фирма на съдия Миталов, след назначаването му в Специализирания наказателен съд. Според Регистър БУЛСТАТ на Агенцията по вписванията на Република България Андон Миталов е регистриран като адвокат, но след извършена проверка в Единния регистър на Адвокатите, публикуван на интернет сайта на Висшия адвокатски съвет е установено, че Андон Георгиев Миталов е вписан в Регистъра на 21.12.2000 г. и е отписан като адвокат на 24.03.2014 г., по негова молба", категорични са от Висшият съдебен съвет пред Lupa.bg.

"В раздел III от Закона за съдебната власт  изчерпателно са изброени обстоятелствата, при които е налице несъвместимост за заемане на длъжностите съдия, прокурор и следовател. Според справка в Търговския регистър на Агенцията по вписванията няма данни за регистрирана адвокатска фирма на Андон Миталов", казват още от ВСС.

Lupa.bg потърси за коментар ръководителя на ВСС Боян Магдалинчев - дали е проверявал казуса. Припомняме, че от съдебния съвет вчера обявиха, че проверката им е показала, че при съдия Андон Митанов всичко е изрядно. 

От пресофиса на Висшият съдебен съвет са категорични, че нямат данни магистратът в тога да е работил и като адвокат, докато решава дела в спецсъда.

Lupa.bg e готова да публикува и позицията на съдия Андон Миталов защо адвокатската му фирма е с активен статус в "Дакси".