Удар на Lupa.bg: Съдията-корумпе, наказан от САЩ - в конфликт на интереси

Андон Миталов, посочен от Щатите като продажен магистрат, върти адвокатска фирма

Ексклузивно
17:13 - 06 Февруари 2020
7288
Удар на Lupa.bg: Съдията-корумпе, наказан от САЩ - в конфликт на интереси

Съдията-корумпе Андон Миталов, получил черен печат от САЩ по обвинение, че е получил пари за решението си да пусне русофила Николай Малинов да пътува до Москва, е в конфликт на интереси, разкри репортер на Lupa.bg. Магистратът от Специализирания наказателен съд върти адвокатска фирма, която е активна и до ден днешен, докато правораздава. Проверката ни показа, че 59-годишният Миталов е едноличен собственик на фирма за защита на клиенти, която я притежава като физическо лице.

Lupa.bg се свърза с експерт по право, който обясни, че законът не позволява съдия да притежава адвокатска фирма, защото е в сериозен конфликт на интереси. "Това е напълно незаконно, но моля, не ми пишете името, защото когато някой е паднал на земята, не искам да го ритам", призна юристът, изключително известна личност в магистратските среди. 

Според него презумцията на закона за забраната е, че когато съдия притежава адвокатско дружество, може да решава дела в полза на свои клиенти в качеството си на адвокат. В медийното пространство излезе информация, че съдия Андон Миталов се е занимавал с адвокатска дейност преди да стане съдия. Пълна мистерия е защо тогава фирмата му е активна и досега.