ВСС се съгласи: Съдебна ваканция до 31 декември

Общество
16:29 - 03 Ноември 2020
2743
ВСС се съгласи: Съдебна ваканция до 31 декември

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши с голямо мнозинство, че е съгласна законодателят да обви съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември във връзка с разпространяващата се пандемия от COVID-19, предаде "Правен свят". Идеята за това е на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който планува да внесе допълнително предложение между двете четения на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията в извънредното положение. Срокът за това изтича днес.

Кои дела гледат съдилищата по време на съдебна ваканция
Из Закона за съдебната власт

Чл. 329. (1) Съдилищата са в съдебна ваканция от 15 юли до 1 септември.

(2) От съдебната ваканция не се ползват прокурорите и следователите, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията.

(3) През съдебната ваканция се разглеждат:

1. наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража;

2. делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение;

3. искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител;

4. дела по несъстоятелност;

5. (изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) дела по Закона за защита от домашното насилие;

6. дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец;

7. (нова - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) дела за осиновяване на дете;

8. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата или на министъра на правосъдието.

(4) Административните ръководители на съда и прокуратурата осигуряват през съдебната ваканция достатъчно съдебни състави и прокурори за разглеждане на делата и исканията.

Дебатът по темата за мерките в Съдийската колегия започна във връзка с поредица от писма от председателите на съдилищата в Шумен, Русе, Панагюрище, Благоевград, Специализирания наказателен съд, които молят кадровиците да им дадат повече правомощия, в това число и за пълно затваряне на съдилища, във връзка със справянето със заразата. В рамките на докладването на писмата от съдиите по точката, председателстващият колегията Лозан Панов сподели, че всъщност във ВСС е постъпило и писмо от Ива Рупчева, директор на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ от Народното събрание, която е помолила кадровиците за предварително становище по идеята на Красимир Ципов за разпускане на съдилищата във ваканция от 15 ноември до 31 декември включително, а насрочените в този период дела в открито заседание да се отсрочат за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г. Според докладваните документи също така адвокати, научили за идеята на Ципов от медийни публикации, са изпратили до кадровия орган обратно становище, с което се противопоставят категорично на подобно предложение за съдебна ваканция и го оценяват като „лишаване на достъпа до правосъдие на гражданите“.

В дебата по двете теми – нови мерки, определени от самия ВСС, както и тази за бъдещото обявяване от страна на законодателя на съдебна ваканция – се включиха почти всички членове на Съдийската колегия. Кадровиците бяха единодушни, че нови мерки, които да произлизат от тяхно решение, са напълно нужни, но оставиха конкретното решение по този въпрос за идния вторник. До понеделник пък всеки един от членовете на Колегията ще трябва да внесе свой пакет от мерки, които в последствие ще бъдат обсъдени на следващия ден, за да бъде оформено крайното решение.

„Става дума за някаква неясна процедура – предварително съгласуване – но няма нищо лошо да кажем нашето становище преди законодателят да реши какво точно ще приеме. Аз подкрепям това предложение и не съм съгласен с това, че това е „затваряне“ на съдилища. Първо не затваряме нищо ние, прави го законодателят. Това е съдебна ваканция, а ние тази година не сме имали такава. Всички забавени дела са изписани през лятото. Няма защо да крием, че ситуацията е повече от тежка. Нашите съдебни сгради не са подготвени да се справят с тези мерки, които се взимат от законодателят. В Наказателно отделение на СРС и Специализирания наказателен съд, например, няма прозорци. По време на съдебната ваканция ще се разглеждат определените от законодателя дела. Освен това всеки административен ръководител ще може да определя кръг от дела, извън определения, които също да се гледат. Мисля, че трябва да дадем правомощия отделно на административните ръководители в отделни случаи да затварят съдилища. Но трябва да подчертая – съдебна ваканция не значи затваряне. Аз за 1 седмица съм отложил над 100 дела. Всеки болен магистрат води след себе си цял състав извън строя. Мисля, че е време да променим мерките“. Това сподели председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков във връзка с идеята на Красимир Ципов да бъде обявена съдебна ваканция от Народното събрание.

И Даниела Марчева изрази подкрепа към идеята за съдебна ваканция. „Не само защото нямахме съдебна ваканция, през което време съдиите продължаваха да пишат. Над 80% от делата са обявени за решаване или приключили с решение. Съдът не е спирал да работи. Съдебната ваканция ще даде възможност да се преодолее пиковия период, докато стигнем едно нормално ниво на заразата. Трябва да преразгледаме и върнем голяма част от мерките, които бяха взели през пролетта, защото сега ситуацията е много по-сложна от тогава“, аргументира се Марчева.

Боян Новански пък препоръча критиците на предложението за ваканция да прегледат мерките, които са взели останалите държави членки през март и април. От там се виждали, че всички държави, освен Швеция, където правомощия са отложили откритите съдебни заседания или всички заседания. „Да беше само за България, да кажем, че сме калпави, недисциплинирани. Но явно в цял свят се случва пандемията. Както си спомняте, имаше хора, които твърдяха, че пандемия няма, горяха се маски демонстративно – аз по-голяма такава глупост не съм виждал – сега пък се твърди, че правителството не взима мерки, при това от същите хора. Могат да се отложат откритите заседания или всички заседания – бих подкрепил един такъв вариант“, коментира и Новански.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев сподели теза, че най-гъвкава формата всеки административен ръководител сам да преценява условията и нуждата от отлагане на открити заседания, на всички дела или затваряне на цял орган. „Ще имаме вероятно реакция от нотариуси, съдии по вписванията, държавните съдебни изпълнители. Ясно виждате и реакцията на адвокатите“, аргументира предложението си Магдалинчев.

И Лозан Панов се обяви „против“ съдебна ваканция“. Атанаска Дишева веднага се съгласи с Панов.

Красимир Шекерджиев разби тезата за несъстоятелността на предложението за съдебна ваканция, като отново подчерта, че този период не значи, че органите затварят врати. “В почти всеки съд в страната има болни или такива, които изчакват PCR тест. Подкрепям идеята за съдебна ваканция като най-разумна. Вярвам, че колегите ръководители ще направят така, че необходимите дела да бъдат разгледани и в този период. Ще ми се адвокатите и ВАдвС да ни изпратят някаква официална позиция. Няма да се случи нищо страшно, ако в продължение на 4-5 седмици не бъдат разгледани всички дела, както не се разглеждат между 1 юли и 1 септември. Това се налага с оглед на съдиите, служителите и всички останали. Не е вярно и това, че никой не се е заразил в съдебна зала. Ще подкрепя съдебна ваканция, защото това ще запази живота и здравето на колегите“, каза Шекерджиев.

Драгомир Кояджиков се съгласи, че всички съдилища сезирали Колегията са посочили в писмата си, че не могат да продължат да изпълняват задълженията си в тези условия. Той предложи освен подкрепа към законопроекта на Ципов, да се даде допълнително и възможност на председателите сами да отлагат открити съдебния в конкретните органи, когато това се наложи.

Цветинка Пашкунова аргументира защо споделя нуждата от съдебна ваканция, но допълни и че трябва допълнително ВСС да заложи на индивидуални мерки по райони и по органи. „Не може да пренебрегнем факта, че статистиката относно разпространението на заразата е тревожна. 30% от тестовете са положителни, смъртността е висока. Имаме много заразени колеги в нашите среди. Имаме смъртен случай и такива в много тежко състояние. Лекарите се задъхват. По мое мнение и в момента правораздавателната дейност е затруднена. Постоянно ме информират познати, че дела се отлагат – страните са заразени. Възможен изход от ситуацията в момента е именно съдебна ваканция, която ще съвпадне и с част от Коледните празници. Не виждам несъразмерна мярка в случая. Нужно е обаче навсякъде да обвържем правомощията на председателите с положението с CОIVD-19 в съответния район, както и в съответния орган на съдебната власт. Ние не знаем дали ситуацията ще бъде преодоляна за времето на направената заявка за обявяване на съдебна ваканция“, каза Пашкунова и беше категорична: „Няма никакво ограничаване на достъпа до съд“.

Така накрая Съдийската колегия реши две неща. Първо – нови мерки и правомощия за председателите на съдилищата ще има чак другия понеделник. И второ – Красимир Ципов е прав да поиска обявяването на съдебна ваканция от Народното събрание.