Вставай, страна огромная! (Снимки от парада за Деня на Победата в Москва)

Русия
13:23 - 09 Май 2019
6913
Вставай, страна огромная! (Снимки от парада за Деня на Победата в Москва)

Русия ще продължи да развива своя отбранителен потенциал, но остава отворена за сътрудничество с други страни в борбата с тероризма, екстремизма и неонацизма. Това заяви президентът Владимир Путин в слово пред участниците в парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата, съобщи ТАСС.

Поуките от Великата отечествена война все още са актуални и "колективният отпор срещу носителите на смъртоносни идеи отново има определящо значение", каза Путин. "Призоваваме всички страни да осъзнаят общата ни отговорност за създаване на ефективна, равна за всички система за сигурност", добави руският лидер.

Наш свещен дълг е да защитим истинските герои от Великата отечествена война, при положение че в редица страни "безсрамно лъжат своите деца" за войната, превръщат в кумири хора, слугували на нацистите и така извършват "предателство към предците си", заяви президентът на Русия.

"Прекланяме се пред всички ветерани от поколението на победителите" - днес те живеят в различни страни, но подвигът им не може да бъде разделен, отбеляза Владимир Путин. "Винаги ще тачим всички вас", обеща лидерът на Русия.

Русия показа на Червения площад най-модерната си военна техника. Въздушната част на парада беше отменена заради лоши атмосферни условия. Иначе в небето над Москва трябваше да прелетят 74 самолета и хеликоптера - колкото години от победата над нацистка Германия Русия празнува днес.

Снимки: Ройтерс/БТА, РИА "Новости", в. "Известия"