Втора оставка в Народния: И Явор Гърдев се оттегля. Кой е следващият?

Творецът е част от т.нар. режисьорски триумвират в театъра

Култура
18:21 - 15 Ноември 2022
8220
Втора оставка в Народния: И Явор Гърдев се оттегля. Кой е следващият?

Режисьорът Явор Гърдев е подал оставка от Народния театър, обяви самият той пред Би Ти Ви. Известният интелектуалец е част от т.нар. режисьорски триумвират в Народния, в който влизат още главният режисьор Александър Морфов и Диана Добрева. Гърдев коментира публично скандала половин месец след избухването му.

"Захари Карабашлиев е подал оставка досега, тъй като неговото име се спрегна в един вид партийно представителство, което не е вярно. Той няма връзка с партия. Неговият жест беше оправдан. Моята оставка е депозирана, тъй като съм преди премиера. Оставката ми има срок на падеж и тя е денят след премиерата на представлението", коментира режисьорът Явор Гърдев относно скандала в Народния театър, развихрил се след протеста на Морфов. Главният режисьор призна, че е изкъртил табелката от вратата на бившия пиар на ДПС и настоящ на Народния Велислава Кръстева.

Явор Гърдев в момента репетира с актьорите "Великденско вино", а премиерата e насрочена за 30 ноември. Това означава, че след това той би трябвало да напусне поста си на щатен режисьор.

"Карабашлиев не е член на партия. Той се оказа в ситуация, в която той беше "разказан" по този начин. Има една зона на творчески суверенитет, в която това е много обидно за него. Обидно е и за Кръстева това, което направи Морфов. Не мисля, че това е нещо, с което трябва да бъде занимавана нацията", коментира Явор Гърдев.

Известният режисьор добави, че може да каже много хубави неща относно директора на Народния театър Васил Василев. Подаването на оставка не е протест срещу него, а срещу токсичната обстановка в момента. Един акт на солидарност от страна на Кръстева би бил нейното доброволно оттегляне, смята Гърдев.

"Заплатите на актьорите също са сериозен проблем. Това че се решава в момента е позитивна посока на развитие. Това показва, че театърът тръгва в положителна посока", добави той.


Снимка: Яна Лозева