Втори ден протест пред Народния театър след уволнението на Александър Морфов (СНИМКИ)

Култура
18:06 - 01 Март 2023
3253
Втори ден протест пред Народния театър след уволнението на Александър Морфов (СНИМКИ)

Народният театър разпространи изявление след уволнението на режисьора Александър Морфов от поста главен режисьор и напускането на пиара Велислава Кръстева.

В него се казва, че решението е взето, за да бъде възстановена нормалната творческа среда. Според ръководството на театъра Морфов не е успял да намери диалог със своите колеги, както е изисквала неговата позиция.

Неговите спектакли обаче ще продължат да бъдат част от програмата. Тази вечер актьори, режисьори и граждани отново се събират пред Народния театър в подкрепа на режисьора.

"Очаквахме го, аз очаквах и аз да бъда уволнен и продължавам да го очаквам. Ще се борим до последно, защото нещата излязоха извън контрол и на политици, и на управляващи и извън обещания, за което има факти", заяви актьорът Валери Йорданов.

"Всеки би могъл да коментира по много начини постъпката на Александър Морфов или постъпките, но Александър Морфов няма да остане в историята на българския театър с това, което в момента се случва, в тази сграда, Сашо Морфов ще остане в историята на българския театър с това, което е направил. А това, което е направил Сашо Морфов, е изключително значимо за българския театър", допълни актьорът Милен Миланов.