Втори ден протести на фермерите в Испания

ЕС
09:51 - 07 Февруари 2024
1262
Втори ден протести на фермерите в Испания

И днес продължава стачката на фермерите в Испания. Вчера стотици трактори затвориха десетки пътища и магистрали, причинявайки по този начин километрични задръствания.

Очакванията са към фермерите да се присъединят и от Националната асоциация за защита на транспортния сектор, която обединява хиляди автомобилни превозвачи, самостоятелно заети лица и малки и средни предприятия. Те съобщиха, че ще подкрепят селските стопани и дори призоваха за безсрочна национална стачка от събота. Това е същата асоциация, която през 2022 година организира 20-дневна стачка и предизвика недостиг на хранителни продукти в магазините. Сега плановете на фермерите са да продължат с блокадата на пристанищата и пазарите.

Мотото им е "Без земеделие и добитък масата ви е празна", а сред исканията им са да се затегнат условията за внос на храни от страни извън ЕС, защото те подбиват цената на вътрешните пазари, като не спазват строгите изисквания на общността. Искат да продължат протестите поне до 23 февруари и вече имат разписан график ден по ден за различните автономни региони.

В Барселона се очаква да влязат с тракторите в центъра на града и да протестират под прозорците на регионалния министър на климатичните действия, храните и селските райони. Техните искания ще са в центъра на политическия дебат в Конгреса, където депутатите от "Вокс" и Народната партия ще търсят обяснения от премиера Педро Санчес какво е предприело правителството.

Говорителят на кабинета Пилар Алегрия предварително обяви, че фермерите имат тяхната "абсолютна подкрепа" и че те винаги "са били и ще бъдат на страната на фермерите".