Втори съд оправда проф. Мирослава Кадурина за липсата на 774 673 лв. от ВМА

Дерматоложката бе обвинена заедно с ген. Стоян Тонев

Топ
15:30 - 22 Февруари 2023
3700
Втори съд оправда проф. Мирослава Кадурина за липсата на 774 673 лв. от ВМА

Втори съд оправда бившата шефка на клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина. Решението идва близо осем години след началото на разследването.

Проф. Кадурина беше обвинена през 2015 г. заедно с бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Той не дочака края на делото, защото почина през 2017 г. 

Според обвинението от 1 януари 2007-а до 30 юни 2014-а в качеството си на длъжностно лице, началник на клиниката по дерматология във ВМА, изтъкнатата дерматоложка присвоила 774 673 лв., собственост на болницата, поверени й да ги управлява. В качеството си на длъжностно лице тя била предоставила на „Дерма- прим-МК" ООД, дружество, на което е била мажоритарен собственик, ползването на медицински апарати, собственост на ВМА. 

Ето какво обаче казва Военно-апелативният съд, който напълно се съгласява с изводите на първата инстанция. 

"Детайлно са обсъдени причините, на които се дължи изцяло обърканата обвинителна конструкция. С необходимата яснота и издържана правна аргументация първостепенният съд е извел извод за липсата на цялостно изследване на фактическите обстоятелства, които е следвало да бъдат изложени в обвинителния акт, и които да водят до ясни и непротиворечиви изводи какво се състои деянието, включително противоправно и общественоопасно ли е то. Също така налице ли са вредни последици; в какво се изразяват те и какъв е техният размер; умишлено ли го е извършила и налице ли е специална цел за това; налице ли е причинна връзка между поведението и евентуалните настъпили вредни последици.

За престъплението по служба са характерни пряк умисъл и наличието на особена цел – да се набави за себе си или другиго облага или да причини другиму вреда, обясняват съдиите.