Втори украински кораб е достигнал безопасни води

Украйна
21:26 - 27 Август 2023
2952
Втори украински кораб е достигнал безопасни води

Украйна заяви официално, че в неделя втори граждански товарен кораб, напускащ пристанището на Одеса, е достигнал безопасни води, въпреки предупрежденията на Русия, че подобни кораби могат да бъдат считани за военни цели, предаде АФП.

Киев обяви нов морски коридор по-рано този месец, след като Русия се отказа от сделката за зърно в Черно море, която имаше за цел да осигури безопасно корабоплаване за граждански товари със зърно от украинските пристанища.

"Вторият кораб достигна румънски води, след като успешно премина през нашия временен черноморски коридор", заяви президентът Володимир Зеленски в социалните мрежи.

Той добави, че плаващият под либерийски флаг кораб за насипни товари PRIMUS е превозвал стомана, предназначена за африканския пазар.

"Благодаря на всички, които направиха това възможно, на нашите пристанищни работници, на нашите воини и на всички, които защитават свободата", каза той.

Съобщението дойде в момент, когато Русия заяви, че е задействала изтребител, за да ескортира разузнавателен дрон на американските военновъздушни сили далеч от границите си над Черно море.

И Москва, и Киев засилиха военната си активност в района след провала на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН.

Първият товарен кораб, който използва новите украински черноморски плавателни пътища, напусна Одеса миналата седмица, съобщи Киев.