Вторият брат Дренчев в НС пред Lupa.bg: Да, "Братя Градеви" е моя, ще я прехвърля

Националистът Димо влиза в парламента със страх, че Путин може да стигне до "абсолютната лудост" - ядрена война

Политика
12:55 - 10 Октомври 2022
11836
Вторият брат Дренчев в НС пред Lupa.bg: Да, "Братя Градеви" е моя, ще я прехвърля

Една от най-известните фирми за монтаж на дограми, прозорци и парапети в страната - "Братя Градеви", се оказа собственост на... националисти от "Възраждане" и новоизбрани двама депутати за 48-ия състав на НС - Николай и Димо Дренчеви. Разкритието дойде от Бюрото за разследваща журналистика "БРРД" ("Бивол"), а пред Lupa.bg пернишкият избраник Димо Дренчев потвърди: "Да, аз съм собственик и управител на фирмата".

Медията ни го потърси във връзка с десетките сигнали за нередности, извършени от фирмата по отношение на клиентите й, включително касаещи неспазени срокове за монтаж, нарушени договори за гаранционните условия и прочее.

Дренчев обаче отрече да има заведени дела срещу компанията, а само призна, че действително през годините е имало жалби, отправени срещу дейността й към Комисията за защита на потребителите.

"Имало е случаи с недоволни клиенти, но това е фирма, функционираща от 2003 г.", защити Дренчев фамилния бизнес.

По повод все още вписаното участие на брат му Николай Дренчев като акционер в него, той уточни, че всъщност вицето на Копейкин бил излязъл от реалната й дейност още през 2016 г. Самият Димо пък още не бил решил на кого да прехвърли фирмата. 


Николай Дренчев 

А по повод участието му във "Възраждане" Димо Дренчев каза, че всъщност е бил член на ВМРО точно по времето, когато и лидерът й Костадинов е бил рамо до рамо с Красимир Каракачанов. След това и двамата излезли от воеводската партия, за да основат новата националистическа формация. 

Дренчев напомни и че няма да са първите двама братя заедно в пленарната зала в нейната история, като визира участието на братята Казак - Метин и Четин заедно в законотворческата дейност. "Не съм парашутист. С Костадин сме близки от години, аз съм кандидат за депутат четвърти пореден път", коментира Дренчев. 

Попитан за намесата на България във войната в Украйна предвид твърденията на Кремъл, че камионът с тротила за Кримския мост е тръгнал от нашата страна, новоизбраният депутат заяви, че това е изключително негативен развой на събитията.

"Затова колкото по-пацифистична позиция заеме България, толкова по-добре - всъщност, каквото прави Турция по отношение на войната. Освен това експлозивът може да е сложен на много места, включително в самата Русия. А разследванията по такива казуси са бавни, сетете се за атентата в "Сарафово", коментира Димо Дренчев. Така той повтори тезата и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че взривното вещество не е тръгнало от България. 

А за последствията, които може страната да очаква като ответни действия от РФ, Дренчев смята, че може да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения.

"Освен ако не се стигне до максимума - абсолютната лудост - предизвикването на ядрена война. Истината е, че никой не знае Владимир Путин докъде може да доведе нещата. Не бива да се подценява...", не скрива страха си бъдещият законотворец от "Възраждане".