Вторият най-богат в света натискал Макрон да смени премиерката Борн

Топ
20:07 - 27 Август 2023
5704
Вторият най-богат в света натискал Макрон да смени премиерката Борн

Милиардерът Бернар Арно - вторият най-богат човек в света, е поискал от френския президент Еманюел Макрон да смени премиерката Елизабет Борн с някого по-либерално настроен спрямо икономиката, съобщи “Политико”.

На среща между собственика на LVMH и държавния глава на Франция в Елисейския дворец от юли, която досега е била пазена в тайна, Арно настоял някой от другите министри да замени Борн, която се смта за лявоцентристка.

Според две високопоставени фигури, запознати с диалога, първият избор на богаташа бил вътрешният министър Жералд Дарманин, който по това време е водил активна кампания за премиерския пост. Арно от своя страна е открит застъпник на Макрон, като цялото му семейство е близко с първата дама Брижит Макрон. Богаташът обаче рядко се впуска в теми като политиката на страната. По-рано това лято се носиха и слухове, че Борн, на която ѝ е трудно да обедини десните депутати, ще си тръгне при реорганизация на някои от високите постове. Това обаче не се случи, а промени бяха направени единствено на ниво младши министри. Но дори и Дарманин все още да не оглавява премиерския пост, желанието му за това не остава скрито сред политическите среди във Франция.

Звездата на вътрешния министър изгрява в редиците на консервативната партия “Републиканците” по времето на бившия президент Никола Саркози, като открай време той е един от основните опоненти на Борн във френското правителство. Дарманин беше и сред главните действащи лица, когато правителството се опитваше да се справи с масовите протести след смъртта на 17-годишно момче, убито от полицай през юни.