Вучич: До 15 дни Сърбия би трябвало да има правителство

Балкани
15:58 - 15 Април 2024
2535
Вучич: До 15 дни Сърбия би трябвало да има правителство

Сръбският президент Александър Вучич каза днес, че правителството на Сърбия би трябвало да бъде избрано в следващите 10 до 15 дни, съобщават сръбските медии. 

Пред националната сръбска телевизия РТС той посочи, че би искал за Великден, в началото на май, страната да има ново правителство.

Той добави, че в новия кабинет ще има нови министри, както и такива, които вече са били в правителството. Вучич уточни, че е доволен от работата на предишното правителство, но винаги е добре да има нова енергия.

"Сигурен съм, че новото правителство ще запази свободолюбивия курс и курса на Сърбия", каза той, цитиран от агенция Бета.

На 17 декември 2023 г. в Сърбия се състояха предсрочни парламентарни избори. Коалицията около управляващата Сръбска прогресивна партия на Вучич спечели 129 депутатски места, а опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“ стана втората сила в парламента с 65 места. 

Сръбският президент натовари досегашния министър на отбраната Милош Вучевич със съставянето на правителство.

Вучич коментира днес и закупуването на самолети "Рафал", като отбеляза, че те са изключително скъпи и малко страни могат да си ги позволят, отбелязва БТА.

"Ще трябва да се стегнем малко и да се погрижим за разходите", каза той.

След посещението си във Франция миналата седмица Вучич обяви, че Сърбия е близо до подписване на споразумение за закупуване на 12 френски многоцелеви изтребители "Рафал". Финансови подробности за потенциалната сделка не са обявени, но проправителствените сръбски медии я оценяват на около 3 милиарда евро (3,2 милиарда долара) за целия пакет.