Вучич иска Сърбия да ваксинира безплатно македонците

Той отправи искането си дни, след като България обяви десетки хиляди дози за Северна Македония

Балкани
11:39 - 04 Юни 2021
3137
Вучич иска Сърбия да ваксинира безплатно македонците

Сръбският президент Александър Вучич поиска от правителството да направи възможна безплатната ваксинация за всички граждани на Северна Македония. Това става дни след като тази възможност бе официално обявена за всички граждани на Босна и Херцеговина.

Новото в искането на Вучич е, че досега имаше няколко официални начина за ваксиниране на македонци, а и други съседи. Първо, всеки със сръбски телефонен номер можеше да се регистрира. Второ, на базата на двустранни споразумения бе възможно конкретни групи като журналисти и полицаи да получат дози.

Освен това през пролетта Белград предложи десетки хиляди ваксини за три дни и предизвика струпване по границите.

Вучич отправи искането дни след като България обяви десетки хиляди дози за Северна Македония. Според в. "Блиц" македонците ще могат да избират между ваксините на "Пфайзер", "Синофарм", "АстраЗенека" и "Спутник".

По-рано сръбски медии писаха, че съставките, нужни на вирусологичния институт "Торлак" в Белград за производство на ваксини "Спутник V", вече са пристигнали и продукцията може да започне. По думите на Вучич страната - в която интересът към ваксинирането не расте за разлика от запасите - има достатъчно дози за всички.