Вучич: Няма да допуснем Прищина да ни шантажира

Сръбският президент благодари за добрите думи на премиерите на България и Гърция

Новини
12:09 - 07 Май 2020
1559
Вучич: Няма да допуснем Прищина да ни шантажира

Няма да приемем шантажа на Прищина, ЕС трябва да разбере това, заяви сръбският президент Александър Вучич снощи, след видеоконференцията на високо равнище ЕС - Западни Балкани, за държавната телевизия РТС. Той визира конференцията в сряда, на която е засегната темата за диалога между Белград и Прищина.

"Не приемаме шантажа, че диалогът има смисъл само ако Белград признае Косово. В диалог се влиза с най-голяма вяра и с намерение да разговаряте и да постигнете договор. Не може да кажете предварително какво да е съдържанието на разговора", каза Вучич за РТС, цитиран от БТА,

"Ако не може да влезем в ЕС през следващата година, до четири години, както заради ситуацията в ЕС, така и у нас, защото не подценяваме недостатъците си, важно е да ни помогнат да отворим всички граници на Балканите и после, с отворени граници, да вървим към един вид шенгенско пространство, за да влизаме в Унгария и България без документи и забавяне на границите", каза Вучич за РТС.

Вучич подчерта, че премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис са казали изключително добри думи за Сърбия.