Вучич: Обстановката в Косово остава тежка

Балкани
15:01 - 30 Декември 2022
1464
Вучич: Обстановката в Косово остава тежка

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че е разговарял с представители на Европейския съюз тази сутрин и ги е помолил да бъдат внимателни, защото ситуацията в Косово е много по-опасна и трудна, отколкото хората си мислят, съобщават сръбските медии.

"Страхувам се от безотговорността на европейските представители и арогантността на властите в Прищина и очаквам в средата на януари велики мъже и жени от цял свят да дойдат да проведат среща за това как трябва да постигнем споразумения", каза Вучич в обръщение към медиите.

Знам, че премиерът на Косово Албин Курти няма да направи нищо, защото иначе нямаше да построи четири бази, нито да арестува хора", каза Вучич и подчерта, че някои са щастливи, защото смятат, че това е примка около врата му.

Не, това е примка на врата на Сърбия, но за тях е важно да е примка на моя врат. Предстои ни труден момент по отношение на Косово, но ще се борим. Избрахме добри документи, запазихме мира и стабилността, каза Вучич.

На въпрос за пристигането на специални косовски части в северната част на Косово Вучич отговори, че в документите, дадени от ЕС и САЩ, както и от НАТО, няма нищо лошо за сърбите, нито им се налагат някакви задължения. В документа на НАТО за първи път имаме нещо, което е насочено към всички страни, гаранции, че пристигането на косовските сили за сигурност на север изисква съгласие от КейФОР и сръбските представители, както и че хората няма да бъдат преследвани за барикадите, обясни Вучич.

За мен е важно да изпълнят нещата от гаранциите, които са дали. За мен е важно да разберат, че са се правили на наивни и са гледали, че някой строи четири бази и тук не говоря за Лайчак и Хил, каза Вучич по повод изявленията на дипломатите Мирослав Лайчак и Кристофър Хил, че този момент трябва да използва за постигането на напредък в диалога.