Вучич остава в Брюксел да се обяснява за Косово

Държавният главана Сърбия е втори ден в евростолицата с косовския премиер Албин Курти

Балкани
21:53 - 18 Август 2022
3131
Вучич остава в Брюксел да се обяснява за Косово

Разнопосочни послания идват от срещата на лидерите на Сърбия и Косово в Брюксел, където върховният представител на Европейския съюз предупреждава, че не е постигнато споразумение, а сръбският президент се готви да се обърне към сънародниците си.

Държавният глава Александър Вучич е втори ден в Брюксел с косовския премиер Албин Курти. Там те се срещнаха (поотделно) с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с представители на ЕС в търсене на решение, след като преди две седмици се стигна до ескалация заради промяна в режима на влизане в Косово; руски медии (но и украински представители) дори опитаха да внушат, че започва "война". Новият режим се отложи с месец, за да не се задълбочи конфликтът, но би трябвало да влезе в сила на 1 септември.

"Важно е, че се борихме за мир, за стабилност, за компромисно решение и затова президентът Александър Вучич ще остане още известно време в Брюксел", цитира N1 директора на сръбската канцелария по въпросите на Косово (Белград формално смята страната за своя провинция) Петър Петкович.