Вучич покани Тръмп , порица "Велика Албания"

Балкани
20:37 - 07 Юни 2019
2487
Вучич покани Тръмп, порица "Велика Албания"

Зачестилите споменавания на "Велика Албания" в изказванията на албанските и косовските политици не е случайност, а стратегия, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич пред журналисти по време на форума ГЛОБСЕК в Братислава, съобщи ТАСС.

"Изявленията на политици за "Велика Албания" не са случайност. На всеки е ясно, че това стана част от тяхната основна стратегия", каза Вучич. По-рано президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че има намерение да разгледа възможността за обединение с Албания, ако Европейският съюз продължи да изолира страната. Той уточни, че под изолация разбира затегналия се процес на визова либерализация на Косово с ЕС.

Александър Вучич заяви също, че е отправил още една покана към президента на САЩ Доналд Тръмп да посети Сърбия чрез американските представители Рон Джонсън и Филип Рийкър, с които е разговарял днес в кулоарите на форума.

В изявление за журналисти той изтъкна, че това посещение би било "инжекция" за отношенията между двете страни, но и би допринесло за решаването на проблемите в региона. Казах, че малко са страните, в които Тръмп има толкова голяма подкрепа сред гражданите, както и че дълго време президент на САЩ не е идвал в Сърбия, заяви Вучич пред журналистите. Вучич изтъкна, че едно посещение на Тръмп би било голяма промяна в отношенията.