Вучич потвърди подкрепа за Украйна, но пита ООН: Къде бяхте за Косово?

Сръбският президент притеснен от подкопаване на мира, каквото светът не е виждал от Втората световна война

Украйна
09:44 - 22 Септември 2022
4126
Вучич потвърди подкрепа за Украйна, но пита ООН: Къде бяхте за Косово?

Сърбия подкрепя териториалната цялост на всички страни членки на Организацията на обединените нации (ООН), включително Украйна, заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от агенция Бета и БТА. 

В речта си снощи на годишната сесия на Общото събрание на ООН Вучич каза, че Сърбия се е "държала отговорно и сериозно" в това отношение и подчерта, че „досега не е чул рационален отговор на въпроса каква е разликата между суверенитета и териториалната цялост на Украйна и Сърбия, които са грубо нарушени".

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Белград обаче все още не признава независимостта на някогашната си област.

Сърбия не е стъпвала на чужда територия, нито е застрашавала териториалната цялост на която и да е страна, за да има интервенция срещу нея. Това не попречи на 19-те най-богати страни от НАТО да нападнат суверенна държава без решение на ООН през 1999 г., припомни Вучич.

Той добави, че Сърбия "търпеливо и с много добра воля ще продължи да търси компромис" с Косово в преговорите под егидата на Европейския съюз.

По думите на Вучич „Сърбия е гарант за стабилност“. Той изтъкна като пример това, че „Сърбия и Албания днес имат най-близките и приятелски отношения в цялата история“, а със Северна Македония вече три години осъществяват инициативата "Отворени Балкани".

В реч, публикувана на сайта на ООН, Вучич подчерта сериозността на настоящия момент в света.

Сръбският президент каза, че тазгодишният общ дебат на Общото събрание на ООН се провежда в условия на подкопан световен мир, до степен, каквато не е виждана от Втората световна война и от основаването на ООН.