Вучич прекали: БГ офицерът Любен Григоров "шпионирал" и за Албания

Втори ден Външно мълчи за нападките на сръбския президент

Балкани
17:40 - 06 Декември 2023
6204
Вучич прекали: БГ офицерът Любен Григоров "шпионирал" и за Албания

Белград трети ден продължава да руши двустранните отношения с България, измисляйки "шпионски скандали", като вече намесиха и трета държава - Албания, в чиято уж полза "шпионирали българските шпиони" в Източна Сърбия. Българинът Любен Григоров, който е арестуван в Западните покрайнини за 30 дни по подозрение за шпионаж в полза на българска организация, вече е набеден, че работи и за Тирана. 

"Идват избори в Сърбия, местни - на 17 декември. Вучич пак се упражнява върху България и разпалва възпитаваната в училищата им омраза към всичко българско. В случая намеси и Албания. Голяма грешка от него - за сметка на международното положение на Сърбия", коментираха безпочвените обвинения на сръбския президент българи, живеещи в Сърбия.

Любен Григоров

На 4 декември сръбските служби арестуваха 61-годишния Любен Григоров, организатор в българския културен център в Босилеград. Той е набеден, че е шпионирал за България. 

Григоров е един от най-активните деятели на българския културен център. Той участва в реализирането на различни проекти на сръбското Министерство на културата по дигитализация на културното наследство на българите в Западните покрайнини и в издаването на вестника им „Братство“.

Григоров е пенсионер, офицер от резерва от бившата югославска армия. Занимавал се е с търговия и е имал малък магазин. Той е обвинен, че е давал информация на българска организация за кадровите промени в сръбската армия, числеността на военните части, какво оръжие се използва.

Освен местоработата, спецчасти са претърсили и къщата му. Иззели са колата и компютъра му. Хора, които го познават, разказаха, че пътувал до България, тъй като дъщеря му живее тук.

Това не е първият случай, в който сръбските власти обвиняват България в шпионаж. През 2019 г. управляващите в Белград обвиниха страната ни, че е създала център на българска шпионска мрежа на територията на Сърбия.