Вучич променя Сърбия с 12 млрд. евро

Националният инвестиционен план включва също изграждането на метро в Белград

Свят
12:00 - 12 Август 2019
2803
Вучич променя Сърбия с 12 млрд. евро

Президентът на Сърбия Александър Вучич представи в неделя структура на инвестиционен план за следващия период, за който са предвидени 10, а може би и 12 милиарда евро, които ще бъдат вложени в комуналната, транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура, както и за увеличаване на раждаемостта, изграждане на жилища за млади хора и туризъм. Това пише белградският ежедневник „Политика“.
„Решихме да променим изцяло лицето на Сърбия, благодарение на реформата на публичните финанси и всички мерки от 2014 години насам“, заяви държавният глава на пресконференция, като добави, че става въпрос за петгодишен план и че той иска да бъде част от екипа, който ще го реализира.

Вучич подчерта, че е от ключово значение изграждането на канализационна мрежа с пречиствателни станции в цяла Сърбия. „За цялата канализационна мрежа и водопроводната система, без Белград, ще отделим 3 милиарда евро, а това означава всяко село и град в Сърбия ще има канализация и питейна вода“, заяви той. „Това е съвсем ново лице на Сърбия, нова Сърбия“, каза президентът.

Повечето от тях ще бъдат разпределени за Нови Сад - 127 милиона, след това за Крагуевац, Ниш, Панчево, Суботица, Вальево, Смедерево, Чачак, Вранье, Пожаревац - всички ще трябва да имат цялостна канализационна и водопроводна мрежа“, каза Вучич. По неговите думи днес в Белград, Нови Сад и Ниш се виждат големи строежи, но това трябва да е случаят за всички градове и населени места в Сърбия.

„Ние изграждаме пътища и жп линии повече от всякога, дори от времената на Тито. Имаме парите, растежът е по-висок и ще бъде по-висок и вярваме, че можем лесно да осигурим 10, а може би ще можем да осигурим 12 милиарда евро“, подчерта Вучич. Президентът подчерта, че планът не включва Моравския коридор, както и пътя Рума-Шабац, нито другите проекти, за които вече е осигурено финансиране.

Националният инвестиционен план включва също изграждането на метро в Белград, национален стадион и девет други стадиона в Сърбия. Предвижда се да се инвестира в изграждането на концертна зала за филхармонията, преместването на музея „Никола Тесла“, както и в други съоръжения, съобщи Вучич. Той заяви, че за 18 август е предвидено откриването на магистралата Милош Обренович и обясни, че подобно съоръжение се открива в Западна Сърбия за първи път след 74 години и в него са инвестирани много пари, енергия и работа.