Вучич: Сърбия никога няма да въведе санкции срещу Русия

Той каза, че страната води преговори за покупка на руската ваксина Спутник V

Свят
16:16 - 14 Октомври 2020
1356
Вучич: Сърбия никога няма да въведе санкции срещу Русия

Сърбия никога няма да въведе санкции срещу Русия, даже в случай на натиск над Белград, и е заявила на Европейския съюз, че смята да развива партньорство с Русия, каза днес сръбският президент Александър Вучич в интервю за ТАСС.

"Когато неотдавна еврокомисарят по разширяването /Оливер Вархей/ беше в Белград, аз, застанал до него на пресконференция, открито казах, че се гордея с приятелските отношения с Русия, независимо от това, че в доклада на Европейската комисия за Сърбия имаше критики за това. Аз не крия нищо. Както в Русия говоря, че Сърбия върви по европейския път, така и на представителите на ЕС казвам, че Сърбия ще продължава да развива партньорство с Русия. Гордея се с това", каза Вучич.

Той каза, че Сърбия води преговори за покупка на руската ваксина Спутник V. Освен това Белград и Москва поддържат тесни контакти на високо равнище, а лично той е информирал руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров за резултатите от срещата си с косовски представители във Вашингтон през септември. 

Вучич посочи, че Сърбия е отстояла ключовите си интереси в подписаното във Вашингтон споразумение за нормализация на икономическите отношения на Сърбия и Косово. Той каза, че е доволен от икономическото сътрудничество с Прищина, но призна, че не е било лесно да се говори по политически теми. Вучич подчерта, че Сърбия не е подписвала тристранен документ, в който Израел признава Косово, а Косово признава Израел.

Сръбският президент каза още, че след срещата във Вашингтон Сърбия не е променила позицията си за Косово, и прогнозира, че предстои много дълго, трудно и дори "мъчително" търсене на компромис, "ако това въобще е възможно".

Вучич каза още, че Сърбия никога няма да влезе в НАТО или в друг военен блок и ще остане самостоятелна, независима и свободна държава, запазваща военния си неутралитет.

На въпрос за евентуалната покупка на турски безпилотни самолети Байрактар сръбският президент отговори, че се водят преговори, но засега няма конкретно споразумение. "Посочиха ни цена. Засега обмисляме", каза Вучич.