Вучич: Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелката в Северно Косово

Новини
10:33 - 29 Септември 2023
1300
Вучич: Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелката в Северно Косово

Сърбия ще разследва събитията, довели до престрелка в манастир в Северно Косово, за което Прищина обвини Белград, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Той отрече каквото и да е  участие на правителството в случилото се, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Косовската полиция влезе в сблъсък с около 30 тежко въоръжени сърби, които се барикадираха в сръбския православен манастир в с. Банска в продължение на часове в неделя. Трима нападатели и един косовски албански полицай бяха убити при престрелките.

 
Около 50 000 сърби, които живеят в Северно Косово, не признават институциите в Прищина и възприемат Белград като своя столица. Те често влизат в сблъсъци с косовската полиция и международните мироопазващи сили, но насилието през уикенда бе най-тежкото от години.

Вучич заяви вчера пред Ройтерс, че Белград осъжда убийството на полицая, добавяйки, че Сърбия "ще започне процедури пред съответни съдебни органи“ и ще разследва заподозрените.

"Какви предполагаеми престъпления биха били това, това е въпросът за прокурора", каза той в кабинета си в Белград. Вучич обвини косовската полиция, че е застреляла един от въоръжените мъже в главата "от метър разстояние", след като той се е предал, описвайки  това като "екзекуция".