Вучич стяга армията заради очаквани убийства на сърби в Косово

Сръбският президент припомни и че Прищина няма право да създава армия

Топ
15:40 - 27 Октомври 2022
2998
Вучич стяга армията заради очаквани убийства на сърби в Косово

Сърбия няма да позволи убийства и гонения на сърби в Косово и Метохия като тези по време на антисръбските погроми през 2008 г. Това заяви президентът Александър Вучич след извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, свикано във връзка с изострянето на ситуацията, съобщава ТАСС.

Той посочи, че предвид обтягането на напрежението в Косово Белград е предприел определени мерки по отношение на сръбските въоръжени сили. Те обаче са строго секретни и няма да бъдат оповестявани.

Вучич заяви, че от 9000 собственици на коли в Косово само трима са се съгласили със смяната на регистрационните номера. В тази връзка САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия предадоха на Сърбия документ, съдържащ съгласувано с ЕС изявление, че "Прищина има легитимно право" на собствени регистрационни номера на автомобилите.

Това е пълна лъжа, категоричен бе сръбският лидер.

Вучич изчете всички клаузи от споразуменията между Белград и Прищина относно регистрационните номера на колите и отново припомни, че не е имало споразумение за замяна на сръбските номера с косовски.

"Но на тях не им пука. Мислят си, че могат да си позволят тази свобода. И го правят", възмути се той.

Сръбският президент припомни и че съгласно всички международни документи Прищина няма право да създава армия.

По-рано сърбите в Косово и Метохия заявиха, че ще окажат мирна, демократична съпротива на Прищина, ако косовските албанци започнат да конфискуват колите им със сръбски номера. Лидерът на сърбите от Косово и Метохия Горан Ракич заяви, че ако Прищина изпълни заплахите си, сърбите ще блокират всички входове и изходи на Косово.

По-рано премиерът на непризнатото Косово Албин Курти заяви, че процесът на подмяна на сръбските документи и регистрационните номера на превозните средства ще трябва да приключи до 31 октомври, въпреки исканията на страните от "Петорката" за отлагане на забраната за сръбски регистрационни номера в Косово и Метохия с десет месеца.