Вучич свика извънредни парламентарни избори в Сърбия

Балкани
12:26 - 01 Ноември 2023
1750
Вучич свика извънредни парламентарни избори в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич свика извънредни парламентарни избори на 17 декември и каза, че сроковете по избирателния закон текат от деня, в който решението влезе в сила, информират сръбските медии.

"Съгласно мотивираното предложение на правителството от 30 октомври, приемам указ за разпускане на Скупщината (националното събрание), разпускам избраното на 3 април 2022 г. Национално събрание. Настоящият указ влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник... Издавам решение за насрочване на избори за народни представители за 17 декември 2023 г. Сроковете за изпълнение на изборните действия започват да текат от деня на влизане в сила на това решение", каза Вучич на пресконференция в президентството на Сърбия.

Той пожела на гражданите на Сърбия успешни избори, а на всички участници в кампанията добър резултат в представянето на идеите и целите:

"Тази кампания е възможност по един цивилизован начин да представим на гражданите различни идеи, различни програми и политики, които трябва да се конкурират, но които никога няма да застрашат нашите жизнени, национални интереси... Убеден съм, че с тези избори ние консолидираме демокрацията в нашата Сърбия и в същото време осигуряваме безопасен път към бъдещето за нашата страна и нашите деца", каза Вучич.

Сръбският президент оцени, че светът живее в трудни времена поради глобални конфликти и сблъсъци:

"Живеем... във време, в което е необходимо всички да бъдем обединени в борбата за запазване на жизнените национални и държавни интереси на Сърбия, във време, в което ще бъдем изправени пред многостранен натиск поради отношенията с Косово и Метохия и други регионални и световни въпроси," каза Вучич.

По-рано днес председателят на сръбския парламент Владимир Орлич насрочи местни избори в 65 града и общини в Сърбия също на 17 декември.