Вучич връчи на Орбан най-високия орден на Сърбия

ЕС
16:43 - 16 Септември 2022
1915
Вучич връчи на Орбан най-високия орден на Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич връчи на унгарския премиер Виктор Орбан Ордена на Република Сърбия за изключителни заслуги в развитието и укрепването на мирното сътрудничество и приятелските отношения между двете страни, предаде Танюг.

Вучич изтъкна, че за него е голяма чест и удоволствие да удостои премиера на Унгария с най-високия орден, който Сърбия връчва.

Орбан посочи, че разбира отличието като насърчение за това, което ще прави от сега нататък в интерес на сръбско-унгарското приятелство, допълва агенция Бета.

"И двамата знаем, че следващите шест месеца, до 31 март, са от решаващо значение за оцеляването на нашите страни и нации. Разбрахме се да работим заедно по всичко, да ускорим всички дейности и сътрудничеството си 100 пъти. Ние, сърбите, можем да разчитаме на Унгария и Унгария на Сърбия“, каза Вучич на съвместна пресконференция с Орбан.

Унгарският премиер коментира на пресконференцията, че европейската политика на санкции не е донесла добро на никого и че кризисната ситуация в Европа веднага ще се подобри, ако тази политика се промени.

„Бихме искали политиката на санкции да се промени и да бъде поставена на по-разумна основа в Брюксел“, каза Орбан в отговор на въпрос дали е обсъждал на срещата със сръбския президент европейските санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна.

Унгарският премиер изрази загриженост, че светът навлиза в нарастваща икономическа криза и каза, че ако санкциите бъдат премахнати, ситуацията веднага ще се подобри. „Мога да кажа, че е лесно да се определя политиката на санкции от Париж или Брюксел, или Мадрид, или може би дори от Берлин“, добави Орбан.

Той подчерта, че страната, която е много по-близо до страна, срещу която са въведени санкции, страда много повече и че не е изненадващо, че унгарската позиция по въпроса за санкциите срещу Русия коренно се разминава с позицията на Брюксел.

Що се отнася до европейските енергийните санкции срещу Русия, Орбан каза, че европейците са "енергийни джуджета, които въвеждат санкции срещу енергийните гиганти".