Вучич: Всички се въоръжават и ние не бива да изоставаме

Балкани
14:16 - 10 Януари 2024
2094
Вучич: Всички се въоръжават и ние не бива да изоставаме

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че всички страни по света и в региона „се въоръжават до зъби“ и ръководената от него страна не бива да изостава в това отношение, съобщи ТАНЮГ, цитирана от БТА.

„Всички се въоръжават до зъби. Въоръжават се и в региона и от нас зависи да не изоставаме. Мога само да ви кажа, че ние не изоставаме“, каза държавният глава на западната ни съседка по повод изявлението на новия премиер на Франция Габриел Атал, че приоритетът му е въоръжаването на страната.

Днес сръбският президент посети Руския дом в Белград и по този повод посочи, че отношенията между Сърбия и Русия са много добри. Той отрече обвиненията, че Сърбия е протекторат на Русия, Великобритания, САЩ или дори Германия.

„Сърбия се гордее със самостоятелността си и затова съм разочарован от изявлението на британския външен министър Дейвид Камерън, че Сърбия е протекторат на Русия, както и от приказките, че ние ще дестабилизираме региона“, подчерта Вучич.

Руският посланик в Белград Александър Харченко, който посрещна Вучич в Руския дом днес, отбеляза, че представляваната от него държава не очаква от приятелските си страни да се превърнат в проруски държави, а да уважават собствените си национални интереси, защото така предлагат най-добрата възможност за развитие на отношенията.

„Нашите двустранни отношения предлагат предимства, възможности, перспективи. И затова Русия никога не очаква от партньорска страна, каквато е Сърбия, братска страна, да се превърне в проруска страна“, коментира Харченко.