Вузът в Есекс дава £7000 на българи

Актуални новини
17:40 - 30 Ноември 2020
2362
Вузът в Есекс дава £7000 на българи

Британски университети, които са много популярни сред българските студенти, излязоха с решение да замразят таксите за чуждестранните студенти от ЕС. Това съобщиха консултантите на международния проект “Световно образование”, координиран в България от фирмата “Интеграл”, като се отбелязва, че мярката е за академичната 2021/2022 година, предаде „Труд”.

Годишна стипендия от 5000 паунда за всяка година от обучението на студенти от ЕС ще отпусне университетът в Есекс, а само за българи ще предостави и допълнителна стипендия от 2000 паунда. Отстъпка в таксата под формата на стипендия за студенти от ЕС от 7700 паунда ще отпусне и University for the Creative Arts.

Таксата за първокурсниците от страни от ЕС след Brexit ще се запази на 9250 паунда, вместо очакваните между 14 000 паунда и 18 800 паунда годишно.

Сред университетите са University of Portsmouth, Solent University в Саутхямптън, както и два от лондонските университети - Brunel University London и Royal Holloway.

“Искаме да подкрепим студенти от ЕС, засегнати от промяната на статута след Брекзит, и да предложим на тези, които започват обучението си от септември 2021 г. автоматично намаляване на таксата за целия курс на обучение”, се казва в съобщение на учебните заведения към “Интеграл”, цитирано от БТА.

Старите такси за обучение и възможност за студентски кредит ще получат и кандидат-студентите, които изберат да започнат обучението си със зимен прием - от януари/февруари 2021 г. Зимният прием е подходящ за кандидати, завършили своето средно образование, които не са кандидатствали или не са успели да запишат желаната специалност.