ВВС на НАТО са прихванали над 300 руски самолети

Повечето прихващания са се случили над Балтийско море

Актуални новини
15:25 - 29 Декември 2023
2169
ВВС на НАТО са прихванали над 300 руски самолети

Военновъздушните сили на НАТО са извършили над 300 полета през 2023 г. в отговор на действията на Русия. Повечето прихващания на руски самолети са над Балтийско море, са съобщили от алианса, предаде Reuters.

"Огромното количество въздушни срещи между самолети на НАТО и Русия са били безопасни и професионални. Нарушенията на въздушното пространство на НАТО от руски военни самолети останаха редки и като цяло с кратка продължителност", заявяват от НАТО, като добавят, че повечето прихващания са се случили над Балтийско море.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година НАТО значително укрепи въздушната си отбрана на източния фланг с повече изтребители, полети за наблюдение и наземна въздушна отбрана.

"Изтребителите на НАТО дежурят денонощно, готови да се задействат в случай на подозрителни или необявени полети в близост до въздушното пространство на нашите съюзници", заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт в изявление.

Днес Русия извърши един от най-мащабните си ракетни удари по Украйна в рамките на войната досега, като уби 12 цивилни, рани десетки други и порази жилищни сгради в Киев, в южните и западните райони на страната.