Вярно ли е: Кучетата надушват страха?

Актуални новини
19:20 - 07 Март 2022
3423
Вярно ли е: Кучетата надушват страха?

Британски екип от изследователи установи, че има връзка между емоционалната стабилност и вероятността от ухапване от куче. Хората, които изпитват тревожност, нервност и депресия, са изложени на по-висок риск според доклада им, публикуван в British Medical Journey.

Водещата авторка Кари Уестгарт от Катедрата по епидемиология и здравеопазване на населението в Университета в Ливърпул изследва дали психиката ни може да повлияе при среща с куче. За целта тя и нейният екип разговарят с 694 души за тяхното здраве, връзката им с кучетата и дали някога са били ухапвани от куче, цитира nationalgeographic.bg.

Участниците попълват и въпросник, за да могат изследователите да съберат данни за така наречената Голяма петорка на личността или петфакторен модел за личността, който включва екстрoверсия (extroversion), невротизъм (neuroticism), насоченост към другите (agreeableness), отвореност към опита (openness) и съзнателност (conscientiousness). С други думи колко екстровертен, съзнателен, отворен към нови преживявания, съвместим с другите и емоционално стабилен е всеки от участниците.

Екипът открива връзка между ухапванията от кучета и емоционалната нестабилност. Тези, които изпитват тревожност, нервност и депресия, са били атакувани от собствените си любимци или от други кучета по-често, отколкото хората, които нямат подобни емоционални проблеми.

Междувременно, изследователи в друго проучване, проведено в Тайван, също установява, че хората с психични заболявания са изложени на по-висок риск от ухапвания.

А проучване от 2009 г. показва, че сред децата тези със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) са най-изложени на риск от ухапване от куче.

Учените пишат в доклада си, че в бъдеще са необходими повече изследвания за причините за повишен риск от емоционална нестабилност, включваща чувства като несигурност, страх и притесненост, а програмите за превенция трябва да се справят с „определени поведения при различните типове личности“ около кучетата, за да се предотвратят бъдещи инциденти.

Децата и кучетата

Кучетата имат много добро влияние върху децата и насърчават тяхното развитие, както показват различни проучвания. Въпреки това, е необходимо да бъдат установени ясни правила и граници в отношенията куче – дете.

Никога не трябва да оставяте децата и кучетата сами

И кучетата, и децата могат да бъдат непредсказуеми. Докато децата не станат достатъчно осъзнати и не се опознаят добре с кучето, не бива да бъдат оставяни без надзор.

Повечето деца не разбират езика на тялото на кучето

Децата възприемат света по различен начин и са способни на емпатия едва от около четиригодишна възраст. Например, детето може да сбърка оголените зъби за смях. „Децата често дори не забелязват, когато кучетата използват езика на тялото си, за да „кажат“, че не искат да бъдат галени. Затова те се нуждаят от подкрепата на възрастните, за да се научат да разчитат правилно сигналите.

Кучетата се нуждаят от уединение

Възрастните кучета се нуждаят от 12 до 14 часа сън на ден, палетата дори до 20 часа. Затова е важно да не безпокоим четириногите си приятели, когато искат да се усамотят. Ако кучето не си почива достатъчно, то страда от постоянен стрес и това може да доведе до поведенчески проблеми. Ако кучето сигнализира, че иска да бъде оставено само, определено трябва да се съобразим с това.

Установяване на ясни правила и граница

Трябва да има ясни правила. Например, на децата не им е позволено да играят с кучетата без надзор и трябва да се научат да бъдат чувствителни към нуждите на кучето и да разбират тези нужди.

Важно е да има определени „зони табу“ както за кучето, така и за детето: детето няма място до леглото на кучето или купата му за храна; на кучето също не е позволено да влиза в детската кошара или при играчките; детето и кучето не трябва да играят с предмети, при които нещо се хвърля или се подава от ръката. По-добре да измислите игри за съвместно търсене или просто да се гушкате заедно.