Взеха шофьорската книжка на мъж, не му достигало образование

Тони Спасов има диплома само за основно образование

Новини
09:26 - 13 Септември 2024
1659
Взеха шофьорската книжка на мъж, не му достигало образование

Взеха книжката на мъж с аргумента, че не му достига образование, посочва NOVA. Мъжът изкарал курс преди няколко години, издържал изпитите и взел свидетелство от КАТ. Оттам, обаче, го спрели и му взели книжката с твърдението, че дипломата му е недостатъчна.

Когато се записал на шофьорския курс Тони Спасов показал диплома за основно образование. „Напълно редовно всичко си изкарах. Отидох в КАТ, подадох си документите за книжката, след три дни си я взех”, каза Тони Спасов.   

„Работех като шофьор и изведнъж ме спират за рутинна проверка и се оказва, че съм издирван за изземване на книжката, защото дипломата е нередовна”, разказа Спасов.

Той отишъл до училището да му издадат документ, че дипломата е редовна, и се върнал в КАТ. „Сега казаха, че ще анулират всичко, защото нямам десети клас”, обясни той.

Красимир Георгиев от Асоциация за квалификация на автомобилистите в България обясни, че до 29 септември 2017 г. за кандидатстване за придобиване на шофьорска книжка се изисква свидетелство за основно образование. След това за родените по-късно, които не практика не могат да имат средно образование, законът изисква да имат поне 10-ти клас.

„В закона не е уточнено 7-ми или 8-ми клас. Фигурира понятието свидетелство за основно образование”, уточни още Георгиев.

Сега Тони Спасов е записал вечерно и ще изкара поне 10-ти клас.