Взимат крути мерки срещу мърляви собственици на жилища

Задава се нова такса за ремонт на фасадите на сградите

Новини
18:40 - 20 Март 2019
1725
Взимат крути мерки срещу мърляви собственици на жилища

Идва краят на рахата на немарливите собственици  на жилища, които не дават пари за ремонт на сградите. Задава се нов общински данък, с който ще се ремонтират външните фасади на блоковете. За такава промяна настояват  граждани, компании за управление на етажна собственост, домоуправители и архитекти. 

Според проекта, общините трябва да правят огледи на всеки три години на фасадите на сградите, пише "Труд".

Проверката да завършва със задължителни предписания за мерки, които трябва да бъдат взети от собствениците на жилища, за да подобрят външния им вид. Ако те не се изпълнят, общината да има право да налага глоби, е едно от предложенията.  Ако ремонтите не бъдат извършени и след наложената санкция, общината да ремонтира блока, но собствениците да бъдат задължени да платят направените разходи. Тази практика работи успешно в страни като Холандия.

Предстои да се вземат мерки срещу безотговорните стопани, които купуват жилище, оставят го необитаемо и то се руши, като застрашава безопасността на останалите обитатели.

Предложението е в тези случаи да се предвиди законов срок за ремонт на дома, и ако той не бъде спазен общината да конфискува имота, за да може да го поддържа качествено. Предлага се още домоуправителите да имат правомощия да следят за кражби на ток и вода във входа. Съседи искат още глоби за хвърляне на боклук през балкона и правила за видео наблюдение в общите части на етажната собственост.