Взрив и пожар в мина в Казахстан погуби 46 души

Това е най-смъртоносният инцидент в бившата съветска република, откакто тя обяви независимост

Новини
09:53 - 31 Октомври 2023
1926
Взрив и пожар в мина в Казахстан погуби 46 души

Взривът и последвалият пожар мина в Казахстан на групата "АрселорМитал" са коствали живота на 46 миньори, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на казахстанските власти. 

Това е най-смъртоносният инцидент в мина в бившата съветска република, откакто тя обяви независимост.  Взривът е в мината "Костенко" в град Каранганда в централата част на страната. След трагедията казахстанското правителство и "АрселорМитал" обявиха, че са постигнали споразумение за национализиране на казахстанския филиал на световния стоманодобивен гигант.

Компанията, базирана в Люксембург и ръководена от индийския бизнесмен Лакши Митал, редовно е критикувана от властите на Казахстан, които казват, че тя не спазва стандартите в областта на опазване на околната среда и трудовата безопасност. В страната имаше няколко инцидента в мини на компанията. 

"Компанията не изпълни задълженията си. Ние финализираме споразумението за трансфера на "АрселорМитал Темиртау" в полза на Казахстан", заяви днес казахстанският премиер Алихан Смаилов. 

В момента на взрива, засегнал два километра от мината, в нея е имало 252 миньори. 206 са успели да излязат на повърхността. 

"Тази трагедия е директно свързана с нарушаване на сигурността в индустрията. Вината е преди всичко на ръководството на компанията", заяви премиерът. Синдикатите пък призоваха за по-стриктен контрол от страна на правителството. 

От разпадането на СССР през 1991 г. около 200 миньори в Казахстан са загинали, като повечето от тях в обекти на "АрселорМитал", навлязъл в страната през 1995 г. и експлоатиращ петнайсетина завода и мини в центъра на бившата съветска република, която е богата на природни ресурси.