Взрив на COVID-19 в социален дом в Твърдица

37 души от персонала са с положителни проби

Актуални новини
09:15 - 05 Ноември 2020
2951
Взрив на COVID-19 в социален дом в Твърдица

Взрив на COVID-19 в социален дом в град Твърдица. 37 от инфектираните лица са от персонала, останалите 3 са потребители, които са били контактни на по-рано установените два случая сред служителите.  Социалното заведение обхваща две структури - дом за мъже с умствена изостаналост и дом за мъже с психични разстройства. Общият им брой е 220. За тях се грижат над 100 души медицински и немедицински персонал.

„Към днешна дата имаме 37 души, които са с положителни проби за COVID-19. Това са хора от персонала на дома, които са общо около 110 души. Те всички са изследвани. Започна се от един единичен случай. След два-три дни имахме друг колега с пневмония. Така на два пъти всички колеги бяха тествани”, заяви в ефира на „Здравей, България” Атанас Атанасов, кмет на Твърдица.

„В близките две седмици проблемът със сигурност ще бъдат хората, които ще се грижат за обитателите на дома, защото колегите, които са с пол

 „Голяма част от настанените в дома са в общо тежко състояние”, заяви Живко Станев, управител на социалното заведение. „По разпореждане на РЗО днес ще бъдат взети проби на всички настанени при нас лица. Имахме няколко души, които са отделени от останалите потребители, които имат видими симптоми и бяха отделени от останалите. 5 лица от настанените при нас бяха тествани и трима са с положителен тест. Те се обслужват от специализиран персонал. За момента ще успеем да се справим с персонала. Домът е под карантина – спрени са посещенията. Единствените, които влизат са доставчиците на храна”, посочи Станев.