Взрив на военно летище в Калужка област

Дронът вероятно е долетял от украинската граница

Украйна
16:39 - 07 Октомври 2022
2831
Взрив на военно летище в Калужка област

Губернаторът на Калужка област Владислав Шапша каза, че дрон е паднал на територията на военно летище, след което е избухнал взрив. От думите му следва да се разбира, че дронът вероятно е долетял от украинската граница, съобщава руската служба на Би Би Си.

"Днес имаше експлозия на военното летище Шайковка в Калужка област. Паднал е дрон, който вероятно е прелетял от границата с Украйна", написа в своя канал в "Телеграм" Владислав Шапша.

По думите му инфраструктурата и оборудването на летището не са пострадали, няма и пострадали хора. Инцидентът се разследва.

По-рано каналът в "Телеграм" Baza съобщи, че неизвестен дрон "е влетял на територията на военна част в Калужка област". Според информацията дронът е избухнал над пистата.

В края на юни украинските военни заявиха, че атаката срещу търговския център "Амстор" в Кременчуг, при която загинаха най-малко 20 души, е била извършена от бомбардировач Ту-22 М3, излетял от летище Шайковка в Калужка област. След това руското министерство на отбраната обяви за удар по склад за боеприпаси, чието взривяване е довело до пожар в търговски център.

Летище Шайковка се намира в западната част на Калужка област в близост до Смоленска и Брянска области, на около 200 км от границата с Украйна. Там е дислоциран 52-ри гвардейски тежкобомбардировъчен авиационен полк.

Брянска област граничи с Украйна. От началото на руската инвазия през пролетта в района на Брянск неведнъж са се чували взривове.

През лятото губернаторът на Брянска област Александър Богомаз говори за нахлуването на украински дронове на територията на региона. "Украински дронове навлязоха два пъти във въздушното пространство на нашия регион", написа той в канала си в "Телеграм" на 8 юли. Тогава един дрон беше свален. Друг беше свален в края на юни. Атаката с дрон беше повторена в района на Брянск на 14 юли.

Руската армия изпитва недостиг на дронове във войната срещу Украйна. През есента руските военни започнаха да използват ирански безпилотни самолети-камикадзе "Шахид-136" (в Русия те бяха преименувани на "Геран-2"), съобщи украинската страна.

В петък Русия за първи път удари град Запорожие с безпилотни самолети камикадзе, според Александър Старух, губернатор на Запорожка област.