Взрив в руска лаборатория с щамове на ебола и ХИВ

Пожарът в изследователския център причинен от изтичане на газ, един е с изгаряния трета степен

Новини
15:22 - 17 Септември 2019
5154
Взрив в руска лаборатория с щамове на ебола и ХИВ

Експлозия в руска лаборатория, съхраняваща опасни щамове на силно заразни болести, предизвика пожар в изследователския център, информира dnes.bg. "Вектор" се намира в Колцово, близо до Новосибирск. Изтичане на газ е причинило взрива. В момента на инцидента не се е работило с биологични материали.

Пострадал е един човек, който е откаран в болница с изгаряния от трета степен.

Според BBC по време на Студената война биохимичния комплекс "Вектор" е действал като изследователски център за изследване на биологичните оръжия.

Той е изграден през 1974 г. като затворен институт за изследване на ваксини и "защита срещу бактериологични и биологични оръжия".

Лабораториите "Вектор" имат една от най-богатите бази с вируси, като в тези центрове се съхраняват и щамове на вируса ебола, предава "Интерфакс".

В "колекцията" им има още и щамове от едра шарка, птичи грип, различни щамове на хепатита, вирусът на СПИН. Много от тези болести се смятат за изчезнали, като например едрата шарка. Вирусът се пази само на още едно място в света.

През 2004 г. руска изследователка е починала след инцидент в центъра, след като по случайност се одира с игла, която е пренасяла вируса на Ебола. Тогава от лабораторията се забавят няколко седмици преди да уведомят Световната здравна организация за инцидента.