Взривът в „Свилоза“ на косъм да повтори екшъна в Елин Пелин

Експлозията е настъпила при разтоварване на опасно вещество

Новини
14:37 - 29 Юли 2024
3303
Взривът в „Свилоза“ на косъм да повтори екшъна в Елин Пелин

Взривът в завод „Свилоза“ в Свищов е при товаро-разтоварна дейност на натриев хлорат, който е бил лесно запалим, каза пред журналисти в сандаското село Петрово служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Заедно със служебния премиер Димитър Главчев са на посещение в района, във връзка с пожара на българо-гръцката граница.

Има пострадали служители от ведомствената пожарна, която е към завода. Те са пострадали в резултата на счупени стъкла, които са попаднали върху тях. Към момента няма опасност за живота и здравето им, коментира служебният министър. Колегите ме уверяват, че към момента владеят ситуацията, ще бъде изпратена и подвижна станция, която да мери качеството на въздуха, посочи още той. 

Пожар е избухнал днес около 11:00 ч. в цех на предприятие "Свилоза" в Свищов, съобщиха по-рано днес за БТА от Областната дирекция (ОД) на МВР във Велико Търново. 

Натриевият хлорат (да не се бърка с натриев хлорид - готварска сол!) е крайно нестабилно вещество и силен окислител. Когато се смеси с фосфор, сяра и органични вещества,

е склонен към изгаряне и експлозия при удар.

Няколкостотин милиона тона натриев хлорат се произвеждат годишно в световен мащаб, като основното му приложение е в избелването на целулоза за производство на хартия.

Можете да видите бурната реакция между натриев хлорат и захар в контролирана лабораторна среда (и си представете неподлежащия на контрол взрив с тонове от опасното вещество):