Взривиха основния газопровод на Иран

Свят
12:01 - 14 Февруари 2024
1971
Взривиха основния газопровод на Иран

Експлозия засегна главния газопровод на Иран - в град Боружен, намиращ се в централната част на страната. Новината съобщи местната информационна агенция Mehr на 14 февруари.

Иранският Център за контрол на газопреносната мрежа заяви, че взривът е причинен от "терористични атаки". Местните власти заговориха за "саботаж". Към момента никоя групировка не е поела отговорност за експлозиите.

Кметът на Боружен Фатах Кареми каза, че избухналият пожар ще продължи до пълното изгаряне на останалия в тръбата газ.

Няма жертви, съобщи независимата медия Iran International, базирана в Лондон.

Директорът на Центъра за контрол на газопреносната мрежа на Иран Саид Акли заяви, че "около 1 ч. през нощта са се случили саботажни експлозии в различни точки по националните газопроводи на страната" в няколко провинции, а по улиците са се събрали тълпи от хора.

Министърът на петрола Джавад Оуджи, потвърждавайки подозренията за саботажния характер на взривовете по време на заседание на кабинета, заяви, че "целите на враговете да нарушат доставките на газ за големите провинции не са били успешни". Той твърди, че газът ще бъде възстановен до обяд, а всички тръбопроводи ще бъдат ремонтирани и пуснати в експлоатация до залез слънце.

Няколко ирански медии обаче съобщиха, че поради инцидентите в сряда в няколко провинции ще бъдат нарушени доставките на газ.

От средата на 2020 г. насам в различни ирански военни, ядрени и промишлени обекти, включително тръбопроводи и рафинерии, са регистрирани множество необясними експлозии и пожари. Въпреки че властите не предлагат изчерпателни обяснения за инцидентите, те свързват няколко известни саботажни атаки срещу съоръжения със заклетия си враг Израел. Въпреки това Израел не е признал официално отговорността си за нито едно от събитията.