Взривиха руския пропагандист Прилепин

Националистът е със счупени крака и гръбнак, но още е жив

Новини
16:40 - 06 Май 2023
6985
Взривиха руския пропагандист Прилепин

Известен руски писател и блогър, подкрепящ войната, е бил ранен при атака с кола бомба, съобщи Би Би Си, позовавайки се на официални лица. Съобщава се, че Захар Прилепин, яростен поддръжник на войната в Украйна, е бил в съзнание след нападението в района на Нижни Новгород, но шофьорът му е бил убит.

Задържан е заподозрян за нападението, съобщиха от вътрешното министерство. Месец по-рано друг прокремълски блогър, Владлен Татарски, загина при бомбен атентат в кафене в Санкт Петербург.

Губернаторът на Нижни Новгород Глеб Никитин каза: "Служителите на реда в момента разследват обстоятелствата и причините за инцидента. Захар е добре." Съобщава се, че експлозията е станала на отдалечен път на около 80 километра (50 мили) от град Бор. Държавните медии съобщиха, че блогърът е получил мозъчно сътресение и фрактури на няколко кости.

47-годишният е един от най-известните писатели в Русия и е известен с участието си в руската ултранационалистическа политика.

Ветеран от кървавите войни на Русия в Чечня през 90-те години на миналия век, той призна, че се е сражавал с проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Той призова за "връщането на Киев на Русия". Миналата година група, основана от Прилепин, призова властите да "прочистят културното пространство" от всички, които се противопоставят на конфликта.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира предполагаемия атентат, докато не приключи разследването, но говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се опита да обвини за атаката Великобритания и САЩ.

„Вашингтон и НАТО подхраниха друга международна терористична клетка – режима в Киев“, написа тя в Telegram. „Молим се за Захар“.