Xiaomi съкращава 10% от служителите си на фона на битката с Covid-19

Уволнените са били компенсирани в съответствие с местните разпоредби

Новини
16:03 - 20 Декември 2022
2012
Xiaomi съкращава 10% от служителите си на фона на битката с Covid-19

Китайската технологичен гигант Xiaomi Corp започна да съкращава работници в своя бизнес за смартфони и интернет услуги, присъединявайки се към дълъг списък от китайски технологични фирми, съкращаващи работни места, докато страната се бори с огнища на Covid-19, предаде Ройтерс.

Говорител на компанията каза във вторник, че нейната практика за „оптимизиране на персонала и организационно рационализиране ще засегне по-малко от 10% от общата работна сила“, добавяйки, че засегнатите са били компенсирани в съответствие с местните разпоредби.

Платформите за социални медии в Китай, включително Weibo, Xiaohongshu и Maimai, бяха наводнени с публикации за съкращенията на работни места тази седмица. Китайските местни медии първи съобщиха в понеделник, че съкращаването на работни места ще засегне 15% от служителите на Xiaomi.

Много големи технологични компании в Китай, включително Tencent Holdings и Alibaba Group, съкращаваха техни служители през последните месеци,

тъй като Китай затъна в продължителна битка с местни огнища на коронавируса.

Към 30-ти септември Xiaomi имаше 35 314 служители, според South China Morning Post, с над 32 000 от тях в континентален Китай и последните съкращения могат да засегне хиляди работници, много от които току-що са се присъединили към компанията по време на наемане, започнало през декември миналата година.

През ноември Xiaomi отчете спад от 9,7% на приходите си през третото тримесечие, засегнат от ограниченията на Китай, свързани с Covid-19, и отслабеното потребителско търсене. Приходите от смартфони, които съставляват приблизително 60% от общите продажби, са намалели с 11% на годишна база, каза още Xiaomi.