XIX век: Сметки за ток накараха българи в Лондон да светят с фенерчета

Новини
09:45 - 19 Ноември 2022
3770
XIX век: Сметки за ток накараха българи в Лондон да светят с фенерчета

Решението на 4-членно българско семейство в Лондон да не използва централно осветление, а да носи фенерчета за глава, за да намали сметките си за електроенергия, се превърна в медийна сензация на Острова. Историята на Мода и Чавдар Тодорови бе публикувана в голяма част от английски вестници и сайтове и събра стотици коментари.

Тя се появи в деня, в който британското правителство обяви, че ще спре да субсидира битовите сметки за ток и газ на домакинствата след април, което означава, че средната годишна сметка ще скочи от 2500 на 3000 паунда, след като вече бе увеличена с около 80% през тази година. Дори в момента милиони семейства пестят, което обяснява защо историята на Тодорови получи толкова сериозен отзвук в английските медии.

Инициатор за рязката промяна в начина им на живот е бащата. 53-годишният мъж се решава на нея, след като месечната сметка за ток на семейството скача от 140 на 320 паунда през юни заради рекордното покачване на енергийните носители във Великобритания. Тогава Чавдар купува челници за по 8,48 паунда за всеки член от семейството и им предлага да ги използват, когато се стъмни, за да се опитат да намалят разходите си за осветление. Освен това да пускат парното само веднъж седмично.

Семейството има две деца – на 14 и 20 г.

“Съпругът ми излезе със забавната идея да използваме фенерчета, но аз не се чувствам в пълна безопасност така, защото в нашия район е имало кражби с взлом”, казва Мода, която е учител по йога в северен Лондон. Тя споделя, че са в британската столица от 2004 г. и се опитват да мислят позитивно, но е трудно. Гледат да носят по-дебели дрехи у дома и палят свещи, за да изглежда по-романтично. Когато е сама, тя не пуска парното, а ходи с яке.

“Сякаш сме се върнали в XVIII век. Не знаем каква ще е сметката в края на месеца. Затова правим всичко възможно да пестим”, казва Тодоров, който работи в банка и си докарва допълнително пари като бояджия. Той се надява да успеят да намалят годишната си сметка, която в момента е 3800 паунда.

Някои от коментиращите в социалните медии опита на Тодорови обаче смятат, че не това е начинът да се пести от електроенергия. Според тях семейството ще похарчи повече за батерии на фенерите, отколкото ако използа енергоспестяващи крушки. Далеч по-ефективно било просто да гасят лампите, когато излизат от стаята, и да изключват напълно всички електроуреди, които не използват в момента, а не да ги държат в режим на готовност.

“Не мога да аплодирам тяхното решение. То е тъжно и шокиращо доказателство за тревожното състояние на страната ни, за което обвинявам алчността и личния интерес на енергийните компании, банките и правителството”, пише жена под една от публикациите за семейство Тодорови.