Ябълка-чудо расте в Украйна

Дървото на 220 години има шест ствола

Мистика
17:29 - 18 Февруари 2019
5422
Ябълка-чудо расте в Украйна
  • Украйнският град Кролевец се намира в северната област
  • Суми и е известен с това, че в него расте уникално ябълково дърво,
  • каквото няма другаде в света. Легендата гласи, че плодното дърво е

посадено по заръка на княз Мещерски и затова местните го наричат княжеско дърво. Възрастта му надхвърля 220 години, но то продължава да цъфти и да дава вкусни плодове.

Но това не е най-странното нещо около дървото. През целия си над 2-вековен живот то се е разрастнало и е оформило цяла градина – ябълкова колония, която се простира на около 10 декара. Но размножаването на обикновеното ябълково дърво става съвсем не по начина, по който обикновено се размножават тези растителни видове. Ябълката наклонява в земята клони, а всеки клон пуска корени и така създава ново ябълково дърво. Така всички дървета са здраво свързани едно с друго и изглежда, че ходят, за да се размножават. Местните дори наричат ябълковата гора Лозовката. Необикновеното дърво има 6 основни ствола и над 50 вкоренени клона.

Сред местното население има поверие, че преди много години живял човек, който страдал от несподелена любов. Сърдечното си страдание човекът излял върху дървото, като го проклел и затова ябълката не може да умре като сродните си дървета, а е принудена постоянно да се размножава. Според друга версия плодното дръвче било посадено от самия княз Мещерски на гроба на рано починалата му млада и красива съпруга. Факт е, че учените не могат да обяснят странното явление с размножаващата се ябълка.

Местните хора разказват, че някога княжеското дърво имало „сестра”. Това била друга ябълка, посадена на известно разстояние от княжевската. Но „сестрата” растяла като най-обикновено дърво и някъде след 60-тата си годишнина изсъхнала. Днес няма и следа от тази ябълка. Правени са много опити за размножаване на лозовата ябълка, но извън колонията ябълката расте като обикновено дърво и клоните й не пускат корени в земята. Агрономите са категорични, че колониалното развитие на странното дърво не се дължи на сорта му, а на нещо друго, неизвестно засега.

По стеблото на ябълката-чудо няма въздушни корени-лиани. Но при разрез на клоните, пуснали корени в земята, са установени дълги 30 сантиметра канали, които могат да акумулират влага след дъжд. Специалистите, изследвали мястото, установили, че то притежава уникални енергийни свойства. На него се пресичат магнитни линии. Но остава загадка защо само това дърво и нито едно от другите дървета в района не се развива по същия начин. 

Хората в Кролевец са убедени в лечебните свойства на княжеското ябълково дърво. Смята се, че бездетни родители се сдобиват с дете, след като вкусят от плодовете му. Настойка от сладко-киселите ябълки помага при главоболие, а ако хора с болки в кръста постоят известно време до стволовете на дървото-чудо, дори може да го прегърнат, се избавят от неразположенията си завинаги. Установено е, че колкото и алкохол да се изпие под вековната ябълка, това не води до пиянство.