Ядец, бакшиши: Озаптяват тарифата за такси извън града

Актуални новини
21:35 - 29 Октомври 2020
2707
Ядец, бакшиши: Озаптяват тарифата за такси извън града

Лоша новина за „бакшишите“ - от 1 януари 2021 г. се слага ограничение на тарифата за таксиметровите превози извън чертите на населеното място.

Тя може да е максимум с 50% по-висока от тарифата за 1 километър пробег в населеното място, която таксиметровият превозвач си е поставил. Това гласи текст в проект за промяна на наредбата за таксиметрови превози, който е пуснат от транспортното министерство за обществено обсъждане.

Например, ако такси вози в столицата за 80 ст. на километър по дневната тарифа и по 1 лев през нощта, то извън околовръстното той не може да слага тарифа, която да е по-висока от съответно 1,20 лв. през деня и 1,50 лв. през нощта.

Освен това първоначалната такса за возене извън населеното място може да е двойна до тройна на тази, която е за населеното място. В случая със столицата, ако първоначалната такса е 1 лев, то за возене извън града може да е най-много 3 лева.

Според наредбата обаче няма горна граница за тарифата, на контрол подлежи само съотношението между отделните цени, т.е. един таксиметров превозвач може спокойно да сложи и 10 лева за километър в населено място и 12 лв. извън населеното място, пише 24 часа.