Ядрен експерт пред Lupa.bg: На 3-то място сме в Европа по скъп ток

Икономика
16:30 - 29 Юли 2020
5562
Ядрен експерт пред Lupa.bg: На 3-то място сме в Европа по скъп ток

"Цената на тока у нас е на трето място по висока стойност в цяла Европа. На практика сме на второ място, тъй като с Румъния ни делят няколко цента на мегаватчас. Най-скъпа е електроенергията в Полша, тъй като 80-90% от нея се произвежда от въглища". Това заяви пред Lupa.bg ядреният инженер Георги Котев по повод изнесената информация от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, че вносът на ток се е увеличил с близо 23% и е намалял износът с 15.44 на сто.

 „Бизнесът внася ток, тъй като държавата изкуствено надува неговата цена. От БЕХ са длъжни да предоставят на енергийната борса количеството произведена електроенергия за всеки час. Те не го правят и затова заведохме дело срещу Холдинга и го спечелихме на 27 юли. "Когато получим числата за предложен на борсата ток, ще лъсне цялата истина как държавата изкуствено завишава цената на борсата”, убеден е експертът.

По думите му всички губим от напомпаните цени на тока с изключение на АЕЦ „Козлодуй”. Централата произвежда електричество на ниска себестойност, само че предлага ограничено  количество на регулирания пазар.

„По-голяма част от тока на атомната електроцентрала минава през енергийната борса, където цената е висока. Затова и реализира гигантски печалби. Те се вземат от БЕХ и се прехвърлят на губещата  „Марица Изток-2”, за да си плати вредните емисии”, разясни инж. Котев.